Endnu flere fattige i Guatemala
PDF Udskriv Email

Fattigdommen i Guatemala er de seneste 5 år steget med 2,71 procent. Værst ramt er de maya-dominerede områder Alta Verapaz og byen Sololá.

Det fremgår af den tredje fattigdomsundersøgelse, som Det Nationale Statistiske Institut, INE, offentliggjorde tirsdag.

For 5 år siden levede 51 procent af guatemalanerne i fattigdom, i dag er tallet steget til 53,71 procent. Den ikke ekstreme fattigdom steg fra 35,80 procent til 40,38, hvilket til dels kan forklares med, at ekstremt fattige er rykket til gruppen af fattige.

Antallet af ekstremt fattig faldt således fra 15,20 til 13,33 procent.

Det er tredje gang det statistiske institut laver en oversigt over fattigdommen i Guatemala, og første gang, der skelnes mellem fattigdom på landet og i byerne.

Dette ændrer imidlertid ikke på, at de hårdest ramte områder, er der hvor den oprindelige befolkning, mayaerne, bor. I landdistrikterne er der tale om Alta Verapaz og i byområderne Sololá.

 

Uddannelse mod fattigdom

Undersøgelsen peger på, at uddannelse er et vigtigt våben mod fattigdom. F.eks. har de ekstremt fattige i byområderne en gennemsnitlig uddannelse på 2,83 år, mens det i landzonerne er 1,59 år. De ikke-fattige i byområderne har gået 8,55 år i skole.

Undersøgelsen blev lavet mellem 22. marts og 27. august. 60.000 personer fra 14.400 hjem blev bedt om at besvare 500 spørgsmål.

Fattigdomsgrænserne fastlægges af folks årlige udgifter, specificeret i bl.a. udgifter til mad, bolig, sundhed, uddannelse og transport.

 

Af Eva Rasmussen,

U-landsNyt, 15.11.11