Ríos Montt idømt 80 års fængsel for folkemord i Guatemala
PDF Udskriv Email

Den 86 år gamle ex-diktator Ríos Montt er blevet idømt 50 års fængsel for folkemord og 30 år for forbrydelser mod menneskeheden. Mellemamerika komiteen har i mange år været en del af et internationalt ledsagerprojekt i Guatemala, hvor vi blandt andet støtter vidner i sagen mod Ríos Montt.

Efter en næsten to måneder lang retsproces, faldt dommen i nat i retssagen mod ex-diktator Efraín Ríos Montt og ex-chef for militærets efterretningstjeneste José Mauricio Rodriguez Sanchez.

Overdommer Jassmín Barrios konkluderede i sin afgørelse, at Ríos Montt som øverstkommanderende for hæren og præsident af republikken uden tvivl var ”fuldt bevidst om hvad det foregik og intet gjorde for at stoppe det”.

 

05/11/2013  - af Ida Nilsson, Mellemamerikakomiteen

Overdommeren modsagde forsvarets argumenter

Overdommeren beskrev i afgørelsen, hvordan Ixil-folket blev udsat for stigmatisering og forfølgelse under borgerkrigen. Hun fremhævede, hvordan Ixil-folket i hærens retorik blev synonym med guerillaen, og hvordan der derfor ikke blev skelnet mellem civile og våbenførende.

Overdommeren modsagde dermed forsvarets argument om at der ikke havde været tal fremme om folkemordet, og at at Ríos Montt derfor ikke skulle kende til folkedrabet.

Anklager om systematiske voldtægter, tortur og drab

Under retsprocessen har omkring hundrede personer vidnet om de massakrer og forbrydelser, de var udsat for af hæren, mens Ríos Montt sad ved magten. Ríos Montt stod anklaget for massakrer på i alt 1771 mænd, kvinder og børn i Ixil-området 1982-83 samt 1485 sager om voldtægt og tortur.

Overdommer Jassmín Barrios pointerede, at voldtægt blev brugt systematisk af hæren, og at netop systematiske voldtægter er at opfatte som en krigsstrategi for folkemord. 5,5 % af Ixil-befolkningen blev myrdet under konflikten.

Sagen har været længe undervejs

Forsvaret har i flere tilfælde forsøgt at udsætte eller obstruere processen ved at beskylde dommeren for at være partisk, forlade retssalen i protest og udsætte præsentationen af deres vidner.

Der var også en to ugers pause i processen, da Patricia Flores, den dommer som åbnede sagen for mere end et år siden, tolkede en resolution fra konstitutionsdomstolen, så processen var nødt til at blive ophævet og vende tilbage til det stadie, den var på i november 2011.

Første gang en ex-præsident dømmes for folkemord i en national domstol

Med dommen mod Ríos Montt er det første gang i verden, at en ex-præsident bliver anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og folkemord i en national domstol. Og det er første gang, at en leder fra Latinamerika er fundet skyldig i en sådan anklage.

Den 86 år gamle Ríos Montt blev idømt 50 års fængsel for folkemord og 30 år for forbrydelser mod menneskeheden. Efterretningsleder Rodriguez Sanchez blev frifundet på begge punkter. Det er sandsynligt, at forsvaret vil anke dommen mod Ríos Montt.

Mellemamerika Komiteen støtter vidnerne mod Ríos Montt

Mellemamerika komiteen har i mange år været en del af et internationalt projekt, hvor vi sender ledsagere til Guatemala for at støtte menneskerettighedsaktivister. Projektet har blandt andet støttet den ledende vidneorganisation AJR ( Asociación para la Justicia y Reconciliación) og deres advokater i kampen for at opnå retfærdighed efter den lange borgerkrig i Guatemala.

 

 

Stadig lang vej til forsoning i Guatemala

05/13/2013 - af Stine Larsen, Mellemamerikakomiteen

Natten til lørdag blev ex-diktator Ríos Montt idømt 80 års fængsel for folkemord i Guatemala. I Mellemamerika Komiteen opfatter vi dommen som en historisk sejr for det guatemalanske folk.

Men for at få sat punktum for fredsprocessen og opnå reel forsoning efter den 36 år lange borgerkrig, skal der følges op med social forandring, hvilket kræver international opmærksomhed.

Natten til lørdag faldt dommen i retssagen mod ex-diktator Efraín Ríos Montt, der blev idømt 80 års fængsel for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.

Anerkendelsen af folkemordet har stor betydning for, at forsoningen efter den 36 år lange borgerkrig kan blive en succes. Men dommen er langt fra nok.

Ida Nilsson fra Mellemamerika Komiteen har flere gange været i Guatemala for at støtte vidnerne i sagen mod Ríos Montt. Hun forklarer:

”Guatemala er et land præget af ekstrem ulighed. Et af de største stridspunkter i borgerkrigen var uligheden. Og uligheden er fortsat et uløst problem. For at der kan opnås reel forsoning, er det nødvendigt med en omfattende social forandring.”

Der er brug for international opmærksomhed

Guatemala er et land, hvor det indebærer store risici at kæmpe for menneskerettighederne. Derfor har Mellemamerika Komiteen siden 2001 været en del af et internationalt projekt, hvor vi sender fredsvagter til Guatemala. Projektet har blandt andet støttet den ledende vidneorganisation AJR (Asociación para la Justicia y Reconciliación) og deres advokater i kampen for at få Ríos Montt dømt for folkemord.

Ida Nilsson siger:

”Vi ledsager vidner i sagen mod ex-diktator Ríos Montt, fordi de risikerer vold, trusler og i værste fald at blive dræbt. Den internationale opmærksomhed kan være med til at forhindre forbrydelserne.”

Alene i 2013 blev der frem til april rapporteret 319 tilfælde af forbrydelser mod menneskerettighedsaktivister ifølge den nationale ledsagerorganisation UDEFEGUA.

”Med dommen mod Ríos Montt er vi kommet langt. Men det udgør desværre fortsat en stor risiko at arbejde for oprindelige folks rettigheder. Der er lang vej før menneskerettighedsaktivister kan føle sig sikre, når de går ud på gaden,” mener Ida Nilsson.

Dom for folkedrab er en historisk sejr

Ex-diktator Ríos Montt blev idømt 50 års fængsel for folkemord og 30 år for forbrydelser mod menneskeheden.

Ida Nilsson udtaler:

”Mellemamerika Komiteen og vores samarbejdspartnere i Guatemala opfatter dommen mod Ríos Montt som en historisk sejr - først og fremmest for vidnerne i sagen. Siden sandhedskommissionen blev afsluttet i 1999 har det været bevist, at der blev begået folkemord under Ríos Montts regime. Nu er det endelig officielt anerkendt, at der foregik et folkemord.”

Med dommen er det første gang i verden, at en ex-præsident bliver anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og folkemord i en national domstol. Og det er første gang, at en leder fra Latinamerika er fundet skyldig i en sådan anklage.

For mere information

Mail: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Telefon: 21 52 17 40