Politik og historie
Revelan que Israel apoyó genocidio llevado a cabo por la dictadura en Guatemala
PDF Udskriv Email


Un nuevo informe revela que el régimen de Israel proporcionó asesores militares y armas al dictador guatemalteco en la década de los ochenta.

El documento publicado por el portal The Electronic Intifada desvela que el régimen de Tel Aviv proporcionó entrenamiento militar a las tropas del exdictador Efraín Ríos Montt durante el genocidio de Guatemala en los años ochenta.

Læs mere…
 
Guatemala: Folkemordsdom over eks-diktator ophæves
PDF Udskriv Email


Guatemalas øverste retsinstans – Forfatningsdomstolen – ophævede mandag dommen på 80 års fængsel over landets tidligere diktator, general Efrain Rios Montt, for folkedrab og andre forbrydelser.

Kun ti dage skulle der gå, før den historiske dom til Guatemalas tidligere leder blev ophævet igen.

Rios Montt blev 10 maj idømt 50 års fængsel for folkedrab og yderligere 30 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden.

Nu har Forfatningsdomstolen i det fattige mellemamerikanske land annulleret dommen og beordret den del af retssagen, der er forløbet siden den 19. april, genoptaget, skriver flere internationale medier.

 

Læs mere…
 
Mayaernes verden
PDF Udskriv Email

I over 2500 år herskede mayaerne over Centralamerika, indtil de spanske erobrere gjorde en ende på deres civilisation. I det enorme rige havde religionen en helt central plads og var drivkraft for blodige menneskeofringer og avanceret videnskab.

Centralamerikas indbyggere havde levet i spredte stammesamfund i tusinder af år, da de begyndte at slutte sig sammen. Ikke i et enkelt imperium men i konkurrerende bystater, hvor mayakulturen udviklede sig gennem alliancer, handel og krig.

Da mayariget var størst, strakte det sig over Belize, Guatemala, det vestlige Honduras og store dele af Mexico og El Salvador.

Læs mere…
 
“Jag har en rancho”. Sobre los suecos en Guatemala
PDF Udskriv Email


Jag har en rancho i Guatemala,

om fröken Larzon vill åka dit,

där har jag kaffe, miljoner bönor,

men ingen kvinna tillräckligt vit.

(Tengo un rancho en Guatemala,

si la señorita Larzon quiere ir allí,

Læs mere…
 
Ríos Montt idømt 80 års fængsel for folkemord i Guatemala
PDF Udskriv Email

Den 86 år gamle ex-diktator Ríos Montt er blevet idømt 50 års fængsel for folkemord og 30 år for forbrydelser mod menneskeheden. Mellemamerika komiteen har i mange år været en del af et internationalt ledsagerprojekt i Guatemala, hvor vi blandt andet støtter vidner i sagen mod Ríos Montt.

Efter en næsten to måneder lang retsproces, faldt dommen i nat i retssagen mod ex-diktator Efraín Ríos Montt og ex-chef for militærets efterretningstjeneste José Mauricio Rodriguez Sanchez.

Overdommer Jassmín Barrios konkluderede i sin afgørelse, at Ríos Montt som øverstkommanderende for hæren og præsident af republikken uden tvivl var ”fuldt bevidst om hvad det foregik og intet gjorde for at stoppe det”.

Læs mere…
 
Los Altos - landet der forsvandt
PDF Udskriv Email

Los Altos ("Højlandene" på spansk) var et område i Centralamerika, som blev indlemmet som den sjette stat i Centralamerikas Forenede Stater i 1830'erne. Statens hovedstad var Quetzaltenango, og den bestod af det vestlige af nutidens Guatemala og dele af den mexicanske delstat Chiapas.

Læs mere…
 


Side 1 af 2