Kultur
Frans Blom – den danske maya-arkæolog og opdagelsesrejsende
PDF Udskriv Email

Det stod næppe skrevet i stjernerne, at Frans Blom skulle ende som en af de mest fremtrædende mayaforskere og opdagelsesrejsende nogensinde i Mexicos historie. Han blev i den grad en pioneer indenfor arkæologien på Mexicansk jord og hans fremragende arbejde har stadig stor betydning.

Historien om Frans Blom er både fantastisk og ganske usædvanlig, en beretning om både held og dygtighed. Tilbage i 1919 er størsteparten af Mexico stadig uudforsket, og især de store tropiske regnskove er hvide pletter på landkortet. Landet oser af revolutioner, rebeller og usikre forhold, så man kan spørge sig selv: Hvad får en nydelig ung mand fra det bedre borgerskab i Københavns pænere kvarterer til at ende op i Mexico af alle steder? Hvem er denne unge Frants Ferdinand Blom? Og hvordan ender han med at blive en af de sidste store opdagelsesrejsende og en højt anerkendt arkæolog med speciale i et verdens mest avancerede højcivilisationer?

Læs mere…
 
Guatemalas flag
PDF Udskriv Email

Flaget blev indført i 1871, men blev først officielt fra 1968. Det går tilbage til uafhængighedstraktaten med Spanien i 1821, og farverne blå og hvid stammer fra det flag, som blev indført af Den Centralamerikanske Union.

Striberne i Guatemalas flag er lodrette til forskel fra de andre centralamerikanske staters flag; blåt står for retfærdighed, og hvidt for renhed.

 

 
Befolkning, kultur og religion i Guatemala
PDF Udskriv Email

Der bor 14,6 millioner mennesker i Guatemala (juli 2005). 60 % af befolkningen mestizoer, som er en blanding mellem spanierne og de oprindelige indianske stammer fra området og taler spansk.

Den resterende befolkning (40 %) bliver udgjort af en lang række forskellige mayaindianske folk, der taler en bred vifte af sprog – i alt er 23 sprog ud over spansk anerkendt som officielle sprog. De største grupper af indianere er K’iche, Kaqchikel, Mam og Q’eqchi. Guatemala er et af de latinamerikanske lande, hvor den indianske del af befolkningen udgør den største del af den samlede befolkning, og hvor de derfor også er meget synlige i gadebilledet.

På byernes markedspladser ser man specielt mange kvinder klædt i de farverige, stribede klædedragter, der er typiske i landet. Børnene bliver båret i stofbylte på ryggen og store kurver med alskens varer ofte båret på hovedet.

Læs mere…
 
Mel Gibson og mayaerne
PDF Udskriv Email

Som motto for Mel Gibsons undergangsfilm, Apocalypto, toner disse ord frem på lærredet: “En stor civilisation bliver ikke erobret udefra, før den har ødelagt sig selv indefra.”

Men var mayakulturen, som det fremgår af filmen, virkelig ved at gå under i orgier af vold og blod, da spanierne kom?

Det er værd at notere sig to ting. For det første, at der i dag lever over fire millioner mayaer i Mexico, Guatemala og Belize med en på mange måder stærk og levende, men også truet kultur. For det andet, at udforskningen af de klassiske mayaers historie, religion, skrift og kultur sker med stormskridt i disse år. De gamle mayaer er for længst trådt ud af forhistoriens mystiske halvmørke, og vi har i dag en meget detaljeret viden om deres verden.

Læs mere…
 
Maya-kulturen
PDF Udskriv Email

Mayaerne er et folk i det sydlige Mexico og det nordlige Centralamerika med en 3000-årig historie. Mayaerne var en del af de mesoamerikanske præcolumbianske kulturer. Mayafolket forsvandt aldrig; der bor i dag millioner af mayaer i området, og flere af dem taler et af maya-familiens sprog. Denne artikel beskriver især mayaernes civilisation før spaniernes erobring.

 

Geografisk position

Den geografiske udbredelse af Maya-civilisationen kendt som Maya-området strakte sig over de sydlige mexicanske stater Chiapas, Tabasco og Yucatán-halvøens stater: Quintana Roo, Campeche og Yucatán. Mayaområdet strakte sig også over hele den nordlige centalamerikanske region og vore dages Guatemala, Belize, El Salvador og det vestlige Honduras.

Som den største subregion i Mesoamerica omfattede den et stort og varieret landskab, fra de bjergrige regioner af Sierra Madre til de halvtørre stepper af det nordlige Yucatán. Klimaet i området varierer ganske meget, eftersom de lavtliggende områder er særligt udsatte for orkaner og tropiske storme, som hærger Caribien.

Læs mere…